Tuhle freestyle curry cizrnu jedl i mů syn, který jinak ještě v 10 letech s velkou nechutí vzpomíná na to, jak strašná byla ve školce cizrnová polévka;) Indické veggie omáčky jsou prostě moje parketa! Já je mám moc ráda chuťově, jsou zdravé, a navíc ani nejsou těžké na přípravu. Prostě značka ideál!
- Používám cizrnu z plechovky, vždycky ji ale před další úpravou v cedníku pořádně propláchnu vodou.
- Velkou cibuli, nakrájenou nadrobno, orestujeme na ghee (přepuštěném másle). Když už je napůl hotová, přidáme k ní pár stroužků česneku a kousek zázvoru, pokrájených velkým nožem na co nejmenší kousky.
- A hned potom přidáme i na nudličky nakrájenou mrkev, malé kousky řapíkatého celeru a cizrnu. Orestujeme jen chviličku, aby to zůstalo pevné a křupavé.
- Mezitím máme už připravenou pastu ze směsi koření. Buď máme už koupenou curry směs – to je ta jednodušší varianta, anebo si ji namícháme sami podle sebe, třeba takhle – lžička a půl kurkumy, lžička mletého koriandru, necelá lž. římského kmínu, půl lž. sladké papriky, fenyklu, pískavice, trošku kardamomu a/nebo i jiné indické koření. Tuto směs koření smícháme s trochou vlažné vody, tak aby vznikla tekutá pasta a necháme ji 5-10 min odstát.
- Pastu z koření přidáme ke konci restování k cibuli, česneku, zázvoru, zelenině a cizrně, a mícháme tak, aby se koření taky pořádně orestovalo.
- Tím je základ hotový, a teď už jen přidáme buď nakrájená čerstvá rajčata nebo kvalitní rajčata z plechovky a kokosové mléko podle chuti.
- Uvedeme do varu, ale hned potom odstavíme a pokrm je hotový.
- Na konec už jen dochutíme podle potřeby solí a chilli, jestli to máme rádi ostré.
- Na talíři ještě ozdobíme čerstvým koriandrem a podáváme s rýží basmati.