PÉČE PRO KRÁLOVNU pod stromeček

Moong Dal

Moong Dal je velmi lehká, a proto i nejstravitelnější luštěnina, která je navíc plná proteinu, vitamínů a vlákniny. Je to vlastně půlená loupaná mungo fazole. Mung dal je skvělá pro figuru i proto, že dokáže držet naše chutě pod uzdou a udržuje nás po dlouhou dobu plné. Detoxikuje tělo a prospívá metabolismu i imunitnímu systému. Prostě zázrak! Ale opravdu, v ayurvedě se moong dal používá jako léčebný a detoxikační pokrm.

  • Koupený mung dal, který vypadá jako drobná žlutá čočka, před vařením jen propláchneme.
  • Do hrnce dáme do vody vařit mung dal, jedno až dvě rajčata, nakrájená na kousky, půl lžičky kurkumy, půl lžičky papriky a sůl.
  • Vaříme dokud není čočka měkká, konzistence může být jako řídká kaše.
  • Teď si na vedlejší pánvičce připravíme ochucovací směs “tadka” – na ghee orestujeme na kolečka nakrájený česnek a cibulku nakrájenou nadrobno, dokud nemají hnědé okraje. Potom k nim přidáme semínka hořčice, římský kmín, koriandr a kousky chilli a necháme chvilku restovat.
  • Nakonec naši směs přidáme celou do uvařené čočky a přimícháme do ní také čerstvé lístky koriandru.

Zakápneme citrónem a můžeme servírovat s rýží basmati. Skvěle se k tomu hodí mrkev nastrouhaná s celerem a jablkem, zakápnutá citrónem a olivovým olejem. Nakonec jsem ji ještě posypala nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a bylo to dokonalé.

Další články

Dvě jednoduché věci s okamžitým efektem

Asi bude jen málo lidí v pokročilém dospělém věku, kteří by neřešili svou postavu nebo své zdraví. Celková změna životosprávy je samozřejmě dobrá věc, ale dost náročná. Je...

Tuhle sílu máme, teď ještě jak ji využít!

Abychom si rozuměli, já založením nejsem úplně optimista, spíš realista😊 Ale zároveň naprosto chápu, že je lepší do všeho jít s dobrou vírou. Vůbec ne nekriticky, naopak, s...

Paneer Tikka

Tři nejvýraznější ingredience téhle mojí spicy pochoutky jsou paneer, koriandr a kokosové mléko. Panner je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka, dá se...