Moong Dal je velmi lehká, a proto i nejstravitelnější luštěnina, která je navíc plná proteinu, vitamínů a vlákniny. Je to vlastně půlená loupaná mungo fazole. Mung dal je skvělá pro figuru i proto, že dokáže držet naše chutě pod uzdou a udržuje nás po dlouhou dobu plné. Detoxikuje tělo a prospívá metabolismu i imunitnímu systému. Prostě zázrak! Ale opravdu, v ayurvedě se moong dal používá jako léčebný a detoxikační pokrm.
- Koupený mung dal, který vypadá jako drobná žlutá čočka, před vařením jen propláchneme.
- Do hrnce dáme do vody vařit mung dal, jedno až dvě rajčata, nakrájená na kousky, půl lžičky kurkumy, půl lžičky papriky a sůl.
- Vaříme dokud není čočka měkká, konzistence může být jako řídká kaše.
- Teď si na vedlejší pánvičce připravíme ochucovací směs “tadka” – na ghee orestujeme na kolečka nakrájený česnek a cibulku nakrájenou nadrobno, dokud nemají hnědé okraje. Potom k nim přidáme semínka hořčice, římský kmín, koriandr a kousky chilli a necháme chvilku restovat.
- Nakonec naši směs přidáme celou do uvařené čočky a přimícháme do ní také čerstvé lístky koriandru.
Zakápneme citrónem a můžeme servírovat s rýží basmati. Skvěle se k tomu hodí mrkev nastrouhaná s celerem a jablkem, zakápnutá citrónem a olivovým olejem. Nakonec jsem ji ještě posypala nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a bylo to dokonalé.