Zhubnout s klidnou myslí

Moong Dal

Moong Dal je velmi lehká, a proto i nejstravitelnější luštěnina, která je navíc plná proteinu, vitamínů a vlákniny. Je to vlastně půlená loupaná mungo fazole. Mung dal je skvělá pro figuru i proto, že dokáže držet naše chutě pod uzdou a udržuje nás po dlouhou dobu plné. Detoxikuje tělo a prospívá metabolismu i imunitnímu systému. Prostě zázrak! Ale opravdu, v ayurvedě se moong dal používá jako léčebný a detoxikační pokrm.

  • Koupený mung dal, který vypadá jako drobná žlutá čočka, před vařením jen propláchneme.
  • Do hrnce dáme do vody vařit mung dal, jedno až dvě rajčata, nakrájená na kousky, půl lžičky kurkumy, půl lžičky papriky a sůl.
  • Vaříme dokud není čočka měkká, konzistence může být jako řídká kaše.
  • Teď si na vedlejší pánvičce připravíme ochucovací směs “tadka” – na ghee orestujeme na kolečka nakrájený česnek a cibulku nakrájenou nadrobno, dokud nemají hnědé okraje. Potom k nim přidáme semínka hořčice, římský kmín, koriandr a kousky chilli a necháme chvilku restovat.
  • Nakonec naši směs přidáme celou do uvařené čočky a přimícháme do ní také čerstvé lístky koriandru.

Zakápneme citrónem a můžeme servírovat s rýží basmati. Skvěle se k tomu hodí mrkev nastrouhaná s celerem a jablkem, zakápnutá citrónem a olivovým olejem. Nakonec jsem ji ještě posypala nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a bylo to dokonalé.

Další články

Dvě jednoduché věci s okamžitým efektem

Asi bude jen málo lidí v pokročilém dospělém věku, kteří by neřešili svou postavu nebo své zdraví. Celková změna životosprávy je samozřejmě dobrá věc, ale dost náročná. Je...

Zeleninový stir-fry s kokosovou omáčkou

Tu jednoduchost miluju… další jídlo do série inspirované Dálným východem. Tentokrát jsem zabrousila do Thajska a vznikl z toho tenhle zeleninový stir-fry s kokosovou omáčkou....

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Vyplň své údaje a dostaneš Radky občasník do svého e-mailu.

 

Přihlášení k odběru proběhlo úspěšně.