Zhubnout s klidnou myslí

Paneer Tikka

Tři nejvýraznější ingredience téhle mojí spicy pochoutky jsou paneer, koriandr a kokosové mléko. Panner je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka, dá se snadno vyrobit i doma.

  • Velkou cibuli, nakrájenou nadrobno, orestujeme na ghee (přepuštěném másle). Když už je napůl hotová, přidáme k ní pár stroužků česneku a kousek zazvoru, pokrájených velkým nožem na co nejmenší kousky.
  • Mezitím si připravíme směs koření a smícháme ho s trochou vlažné vody, tak aby vznikla tekutá pasta a necháme ji 5-10 min odstát. Buď máme už koupenou curry směs – to je ta jednodušší varianta, anebo si ji namícháme sami podle sebe, třeba takhle – lžička a půl kurkumy, lžička mletého koriandru, necelá lž. římského kmínu, půl lž. sladké papriky, fenyklu, pískavice, trošku kardamomu a/nebo i jiné indické koření.
  • Ke konci restování k cibuli, česneku a zázvoru přidáme pastu připravenou z koření a mícháme tak, aby se koření taky pořádně orestovalo.
  • Přidáme konzervu pokrájených bio rajčat, trochu vody a necháme 30 min probublávat. Můžeme přikrýt a občas mícháme.
  • Jakmile je omáčka uvařená, rozmixujeme ji tyčovým mixérem do požadované hladkosti.
  • Nakonec do omáčky přidáme kokosové mléko a trochu povaříme. Vypneme vařič, přimícháme trochu koření garam masala a přikryté necháme odstát.

Paneer dáváme do omáčky až před podáváním, opečený z trouby:

  • Na kousky pokrájený paneer v misce polijeme olejem a posypeme kurkumou a jakýmkoli dalším kořením. Potom promícháme tak, aby se kousky paneeru v hezky obalily. Dáme ho na pečící papír a v troubě pod grilem ho opečeme ze všech stran.

Podáváme s basmati rýží, ozdobené čerstvým koriandrem. Kdo má rád ostré, může si omáčku dochutit sušeným chili. Dobrou chuť!

Další články

Cizrnové curry

Tuhle freestyle curry cizrnu jedl i mů syn, který jinak ještě v 10 letech s velkou nechutí vzpomíná na to, jak strašná byla ve školce cizrnová polévka;) Indické veggie omáčky...

Moong Dal

Moong Dal je velmi lehká, a proto i nejstravitelnější luštěnina, která je navíc plná proteinu, vitamínů a vlákniny. Je to vlastně půlená loupaná mungo fazole. Mung dal je...

Tikka Masala s pečeným květákem

Variace na Tikka Masalu se mi nikdy neomrzí, a tahle je zrovna s pečeným květákem. Ale jinak ji dělám třeba s paneerem. Koření, díky kterému je omáčka tak výborná, dělá...

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Vyplň své údaje a dostaneš Radky občasník do svého e-mailu.

 

Přihlášení k odběru proběhlo úspěšně.