Zhubnout s klidnou myslí

Tikka Masala s pečeným květákem

Variace na Tikka Masalu se mi nikdy neomrzí, a tahle je zrovna s pečeným květákem. Ale jinak ji dělám třeba s paneerem. Koření, díky kterému je omáčka tak výborná, dělá zároveň moc dobře našemu zdraví.

  • Velkou cibuli, nakrájenou nadrobno, orestujeme na ghee (přepuštěném másle). Když už je napůl hotová, přidáme k ní pár stroužků česneku a kousek zazvoru, pokrájených velkým nožem na co nejmenší kousky.
  • Mezitim si připravíme směs koření a smícháme ho s trochou vlažné vody, tak aby vznikla tekutá pasta a necháme ji 5-10 min odstát. Buď máme už koupenou curry směs – to je ta jednodušší varianta, anebo si ji namícháme sami podle sebe, třeba takhle – lžička a půl kurkumy, lžička mletého koriandru, necelá lž. římského kmínu, půl lž. sladké papriky, fenyklu, pískavice, trošku kardamomu a/nebo i jiné indické koření.
  • Ke konci restování k cibuli, česneku a zázvoru přidáme pastu z koření a mícháme tak, aby se koření taky pořádně orestovalo.
  • Potom tam přidáme konzervu pokrájených bio rajčat, trochu vody a necháme 30 min probublávat. Můžeme přikrýt a občas mícháme.
  • Nakonec do omáčky přidáme kokosové mléko a trochu povaříme. Vypneme vařič, přimícháme trochu koření garam masala a přikryté necháme odstát.

Květák dáváme do omáčky až před podáváním, opečený z trouby:

  • Na malé růžičky nakrájený květák na pečícím papíře polejeme olejem, posypeme libovolným kořením, které je i v omáčce, a rukama promícháme tak, aby se to trochu obalilo.
  • Dáme do trouby péct tak, aby byl opečený a měkký tak akorát (ne moc).

Nakonec podle chuti přidáme chilli a čerstvý koriandr a podáváme s basmati rýží. Dobrou chuť!

Další články

Cizrnové curry

Tuhle freestyle curry cizrnu jedl i mů syn, který jinak ještě v 10 letech s velkou nechutí vzpomíná na to, jak strašná byla ve školce cizrnová polévka;) Indické veggie omáčky...

Pečený květák

Jednoduché a nepřekombinované jídlo je pro zdraví nejlepší. A jako bonus je to taky jednoduché na přípravu. Moje oblíbená rychlovka je tenhle pečený květák s olivovým olejem,...

Švestky

Ještě je poslední šance koupit si švestky, než zase ty naše čerstvý na rok zmizí. Teď v sezóně je mám v lednici asi pořád. Když se jemně tepelně upraví - já je třeba chvilku...

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Vyplň své údaje a dostaneš Radky občasník do svého e-mailu.

 

Přihlášení k odběru proběhlo úspěšně.