Variace na Tikka Masalu se mi nikdy neomrzí, a tahle je zrovna s pečeným květákem. Ale jinak ji dělám třeba s paneerem. Koření, díky kterému je omáčka tak výborná, dělá zároveň moc dobře našemu zdraví.
- Velkou cibuli, nakrájenou nadrobno, orestujeme na ghee (přepuštěném másle). Když už je napůl hotová, přidáme k ní pár stroužků česneku a kousek zazvoru, pokrájených velkým nožem na co nejmenší kousky.
- Mezitim si připravíme směs koření a smícháme ho s trochou vlažné vody, tak aby vznikla tekutá pasta a necháme ji 5-10 min odstát. Buď máme už koupenou curry směs – to je ta jednodušší varianta, anebo si ji namícháme sami podle sebe, třeba takhle – lžička a půl kurkumy, lžička mletého koriandru, necelá lž. římského kmínu, půl lž. sladké papriky, fenyklu, pískavice, trošku kardamomu a/nebo i jiné indické koření.
- Ke konci restování k cibuli, česneku a zázvoru přidáme pastu z koření a mícháme tak, aby se koření taky pořádně orestovalo.
- Potom tam přidáme konzervu pokrájených bio rajčat, trochu vody a necháme 30 min probublávat. Můžeme přikrýt a občas mícháme.
- Nakonec do omáčky přidáme kokosové mléko a trochu povaříme. Vypneme vařič, přimícháme trochu koření garam masala a přikryté necháme odstát.
Květák dáváme do omáčky až před podáváním, opečený z trouby:
- Na malé růžičky nakrájený květák na pečícím papíře polejeme olejem, posypeme libovolným kořením, které je i v omáčce, a rukama promícháme tak, aby se to trochu obalilo.
- Dáme do trouby péct tak, aby byl opečený a měkký tak akorát (ne moc).
Nakonec podle chuti přidáme chilli a čerstvý koriandr a podáváme s basmati rýží. Dobrou chuť!