ayurveda ajurveda zdrava strava jidlo polevka masaz mrkvova praha 1

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Jedna z nejlahodnějších polévek je pro mě ta z červené čočky a mrkve, a když se tam přidá trochu chilli, je ještě lepší! Červená čočka je plná bílkovin a železa a v kombinaci s mrkví, ghee a kurkumou je to výživová bomba.

  • Na lžíci ghee osmažíme cibulku, a pak k ní přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, česnek, trochu zázvoru a necháme to všechno chvilku smažit.
  • Přidáme špetku kurkumy a třeba i fenyklu a římského kmínu. Po chvilce tam nalijeme vodu tak, aby bylo všechno ponořené a necháme povařit.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, propláchnutou červenou čočku a zeleninový bujón.
  • Pak už se to jen vaří, dokud se čočka nerozvaří, a tím se polévka zahustí. A kdo chce, může si přidat i trochu kokosového mléka.

Nakonec už jen podle chuti osolíme. Chilli a koriandr navrch pro labužníky nesmí chybět. Dobrou chuť!