Zhubnout s klidnou myslí

Zeleninový stir-fry s kokosovou omáčkou

Tu jednoduchost miluju… další jídlo do série inspirované Dálným východem. Tentokrát jsem zabrousila do Thajska a vznikl z toho tenhle zeleninový stir-fry s kokosovou omáčkou. Ta omáčka teda na fotce není vidět, ale fakt je pod vší tou zeleninou!

  • Cibuli a pak-choi nakrájíme na velké kusy a mrkev na nudličky.
  • Česnek a zázvor naopak zase na co nejmenší kousky.
  • Na hluboké pánvi rozehřejeme ghee (přepuštěné máslo) a všechno na něm chvilku ze všech stran orestujeme. Opravdu jen chvilku, cibule, pak-choi i mrkev musí zůstat křupavé.
  • Přidáme půl lžičky kurkumy, mletého fenyklu a klidně i jiného koření (nebo směs kari). Taky chilli, kdo má rád ostřejší. A necháme se zeleninou půl minutky restovat.
  • Potom přidáme trochu rybí a sójové omáčky a úplně nakonec kokosové mléko.
  • Přivedeme k varu a je to hotové. Opravdu důležité je, aby ta zelenina zůstala hezky křupavá.

Ozdobíme nepostradatelným čerstvým koriandrem a podáváme s rýží. Já už ani jinou než basmati nepoužívám. Kupuju ji ve velkých baleních v asijských obchodech. Má úžasnou chuť, nelepí se a má nižší glykemický index než ostatní druhy rýží. Dobrou chuť!

Další články

Pečený fenykl

Fenykl je u nás známý jako koření, ale trochu méně jako úžasná zelenina hlavně pro teplou kuchyni. Mě se nejvíc osvědčilo ho nakrájet podélně na plátky a v troubě je upéct...

Chilli s bramborami

Nemáte moc času, ale chcete si uvařit třeba i do zásoby? Potom vyzkoušejte tuhle mojí variantu na chilli con carne, kam jsem místo masa dala brambory, a je to opravdu lahůdka....

Pečený květák

Jednoduché a nepřekombinované jídlo je pro zdraví nejlepší. A jako bonus je to taky jednoduché na přípravu. Moje oblíbená rychlovka je tenhle pečený květák s olivovým olejem,...

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Občasník s tipy pro život ve zdraví

Vyplň své údaje a dostaneš Radky občasník do svého e-mailu.

 

Přihlášení k odběru proběhlo úspěšně.