PÉČE PRO KRÁLOVNU pod stromeček

Zeleninový stir-fry s kokosovou omáčkou

Tu jednoduchost miluju… další jídlo do série inspirované Dálným východem. Tentokrát jsem zabrousila do Thajska a vznikl z toho tenhle zeleninový stir-fry s kokosovou omáčkou. Ta omáčka teda na fotce není vidět, ale fakt je pod vší tou zeleninou!

  • Cibuli a pak-choi nakrájíme na velké kusy a mrkev na nudličky.
  • Česnek a zázvor naopak zase na co nejmenší kousky.
  • Na hluboké pánvi rozehřejeme ghee (přepuštěné máslo) a všechno na něm chvilku ze všech stran orestujeme. Opravdu jen chvilku, cibule, pak-choi i mrkev musí zůstat křupavé.
  • Přidáme půl lžičky kurkumy, mletého fenyklu a klidně i jiného koření (nebo směs kari). Taky chilli, kdo má rád ostřejší. A necháme se zeleninou půl minutky restovat.
  • Potom přidáme trochu rybí a sójové omáčky a úplně nakonec kokosové mléko.
  • Přivedeme k varu a je to hotové. Opravdu důležité je, aby ta zelenina zůstala hezky křupavá.

Ozdobíme nepostradatelným čerstvým koriandrem a podáváme s rýží. Já už ani jinou než basmati nepoužívám. Kupuju ji ve velkých baleních v asijských obchodech. Má úžasnou chuť, nelepí se a má nižší glykemický index než ostatní druhy rýží. Dobrou chuť!

Další články

Moong Dal

Moong Dal je velmi lehká, a proto i nejstravitelnější luštěnina, která je navíc plná proteinu, vitamínů a vlákniny. Je to vlastně půlená loupaná mungo fazole. Mung dal je...

Tikka Masala s pečeným květákem

Variace na Tikka Masalu se mi nikdy neomrzí, a tahle je zrovna s pečeným květákem. Ale jinak ji dělám třeba s paneerem. Koření, díky kterému je omáčka tak výborná, dělá...

Grilovaná cuketa

Taky u vás nastalo období, kdy se na vás hrnou CUKETY ze všech stran? Tak tohle vás může zachránit! DVĚ CELÉ menší cukety spotřebujete na takovouhle porci pro jednoho, a je to...